Διατροφή dna / Συμβουλές Διατροφής
Συμβουλές διατροφής για την μητέρα και το παιδί
 
Η σωστή διατροφή για την σημερινή γυναίκα αλλά και για όλη την οικογένεια είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού καθώς και για την προάσπιση του αμυντικού συστήματος. Μια υπεύθυνη και αποτελεσματική διατροφή πρέπει να είναι καλά ισορροπημένη στα θρεπτικά συστατικά τόσο για την επίτευξη και διατήρηση του ιδανικού βάρους καθώς και για την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις κατηγορίες τροφών σύμφωνα με την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής και να απευθύνεται τόσο στα ενήλικα μέλη της οικογένειας όσο και στα παιδιά.
 
 
Κατηγορίες Μεσογειακής διατροφής
 
Ψωμί (ολικής άλεσης και σίκαλης), δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, πατάτες, φασολάκια, αρακάς
     
  Γάλα, γιαούρτι, τυριά χαμηλά σε λιπαρά
     
  Άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά (2 φορές την εβδομάδα)
     
  Φρούτα φρέσκα, φρέσκοι χυμοί φρούτων ή λαχανικών, λαχανικά φρέσκα
     
 
Ελαιόλαδο ωμό και βούτυρο ή μαργαρίνη χαμηλό σε λιπαρά έλαια (η προτεινόμενη ποσότητα λιπαρών είναι 2 κ.σ. ημερησίως)
     
 
Παιδί σωματική άσκηση & αθλητισμός

Ο βασικός στόχος της άθλησης είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για το παιδί. Η συμμετοχή στα οργανωμένα αθλήματα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να συνηθίσουν σ’ έναν τρόπο ζωής και άσκησης που ιδανικά θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Ο αθλητισμός προστατεύει τα παιδιά από την παχυσαρκία λόγω της συνεχούς παραμονής στο σπίτι. Μειώνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας (τώρα, αλλά και στη μετέπειτα ζωή), όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές νόσοι και ο σακχαρώδης διαβήτης και βοηθά στην απόκτηση υγιεινών συνηθειών. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και συντονισμού. Ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο στη σωματική ανάπτυξη και υγεία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Με τη συμμετοχή στα αθλήματα το παιδί γίνεται μέλος μιας ομάδας και μαθαίνει να επικοινωνεί ισότιμα και με κανόνες, να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια προς έναν κοινό στόχο. Είναι μια ευκαιρία να κάνει νέους φίλους και να μάθει να συνεργάζεται μαζί τους.


Ο αθλητισμός προστατεύει τα παιδιά από την παχυσαρκία

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον αθλητισμό το παιδί αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα και καλλιεργεί την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας.
Σημαντική είναι η επιλογή του κατάλληλου αθλήματος, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δεξιότητες του παιδιού. Για παράδειγμα, τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν ακόμη τις κινητικές δεξιότητες και την απαραίτητη προσοχή για να ασχοληθούν με οργανωμένα αθλήματα. Αντίστοιχα, σε παιδιά που δε συμπαθούν τα σπορ είναι σημαντική η συζήτηση για τα οφέλη του αθλητισμού, αλλά και η διερεύνηση των ανησυχιών του παιδιού και η προσφορά εναλλακτικών επιλογών άθλησης μέχρι να βρει αυτό που του ταιριάζει.

Το φαγητό δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο επιβράβευσης ή τιμωρίας.


Διατροφή και νηπιακή ηλικία

Η σωστή διατροφή του παιδιού είναι σημαντική, τόσο για αυτήν την ηλικία όσο και για το μέλλον. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και την πνευματική ανάπτυξη. Οι διατροφικές συνήθειες που διαμορφώνονται σε αυτή την ηλικία αποτελούν ένα πρότυπο για την υπόλοιπη ζωή. Κατά την παιδική ηλικία, οι γονείς έχουν μια μοναδική ευκαιρία να επηρεάσουν την επιλογή των τροφών και την ανάπτυξη σωστών διατροφικών συνηθειών. Οι βασικές διατροφικές ανάγκες των νηπίων είναι παρόμοιες με εκείνες των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, με τη διαφορά ότι οι ποσότητες είναι μικρότερες. Τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων από όλες τις διατροφικές ομάδες. Το γάλα, το άπαχο κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό και το τυρί παρέχουν την πρωτεΐνη που χρειάζεται για την σωστή ανάπτυξη. Το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πολύ καλές πηγές ασβεστίου, που είναι απαραίτητο για γερά οστά και δόντια. Ο σίδηρος είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέταλλο για τα παιδιά που αναπτύσσονται και παρέχεται κυρίως από το άπαχο κόκκινο κρέας. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν πηγές βιταμινών και μετάλλων.Τα εσπεριδοειδή φρούτα και τα σκούρα πράσινα ή κίτρινα λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και C. Τα δημητριακά και το ψωμί εκτός από μέταλλα και βιταμίνες παρέχουν ενέργεια ως τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Το λίπος με προσοχή στην κατανάλωσή του είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής του παιδιού. Ενδείκνυται ο περιορισμός στην κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ το ελαιόλαδο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Το νερό για τα μικρά παιδιά, είναι απαραίτητο πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας προκειμένου να μην αφυδατωθούν. Τα παιδιά αφυδατώνονται πιο εύκολα από τους ενήλικες. Τα γλυκά και η ζάχαρη θα πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο και να μην αποτελούν σε καμία περίπτωση μέρος του καθημερινού διαιτολογίου του παιδιού.


Διατροφή και σχολική ηλικία

Τα παιδιά κατά το στάδιο της σχολικής ηλικίας βρίσκονται σε ένα στάδιο ταχύτατης σωματικής αλλά και πνευματικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλές ανάγκες για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους επιδρά σε σημαντικό βαθμό και στην επίδοσή τους.
Το παιδί πρέπει να ξεκινά την ημέρα με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά, ιδιαίτερα μετά τον νυχτερινό ύπνο, που τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά. Η λήψη ενός υγιεινού πρωινού αυξάνει την ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης.
Είναι σημάντική η συσχέτιση μεταξύ του σιδήρου στη διατροφή και του δείκτη νοημοσύνης – IQ (τα δημητριακά μας προμηθεύουν με ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου).
Τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
 
 
Διατροφή και σχολικές εξετάσεις
 
Η περίοδος της άνοιξης είναι το στάδιο προετοιμασίας των εξετάσεων τόσο για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, όσο και για τους υποψήφιους των Πανελλήνιων εξετάσεων αλλά και τους φοιτητές. Η σωστή διατροφή συμμετέχει ουσιαστικά στην μέγιστη απόδοση της μελέτης στους μαθητές.
 
Τα δημητριακά απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την κόπωση. Πηγές δημητριακών είναι το κουάκερ, μούσλι, το πολύσπορο ψωμί και τα ολικής άλεσης δημητριακά.
     
 
Τα ελαφρά γεύματα είναι ιδανικά κατά την μελέτη. Οι λιπαρές τροφές απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο πέψης με αποτέλεσμα να μειώνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης.
     
 
Η καλή ενυδάτωση εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση, καλύτερη συγκέντρωση και, μέσα στο καλοκαίρι, καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Συνίσταται η αποφυγή των αφεψημάτων που περιέχουν ζάχαρη, όπως οι συσκευασμένοι χυμοί και τα αναψυκτικά, καθώς οδηγούν σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση, πράγμα που οδηγεί σε απότομο αίσθημα κόπωσης και μειωμένη συγκέντρωση.
     
 
Τα φρούτα είναι απαραίτητα μεταξύ των γευμάτων. Η βιταμίνη C τονώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και η βιταμίνη Β βοηθά στην απελευθέρωση γλυκόζης - ενέργειας από τους υδατάθρακές.
     
 
Οι ξηροί καρποί ελεύθεροι από αλάτι είναι μία καλή πηγή ενέργειας μεταξύ των κυρίων γευμάτων.
     
 
Ο σίδηρος ενισχύει την μέιωση της κόπωσης και την οξυγόνωση των εγκεφαλικών κυττάρων. Καλή πηγή σιδήρου είναι το άπαχο κόκκινο κρέας, το συκώτι και τα πράσινα λαχανικά.
     
 
Η κατανάλωση σοκολάτας σε μικρή ποσότητα (30γρ), το πρωί πριν την εξέταση βελτιώνει τη συγκέντρωση και περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά.
     
 
Τέλος, η άσκηση σε ήπια μορφή π.χ. περπάτημα ή τρέξιμο μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
     
Μόνο οι γονείς και η οικογένεια μπορούν να στρέψουν τα παιδιά προς ένα τρόπο ζωής περισσότερο υγιή δίνοντας έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή και τη φυσική άσκηση. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην αλλαγή των συνηθειών και της συμπεριφοράς του παιδιού αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Μόνο τότε η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι πραγματικά αποτελεσματική και συνεχής.

Είναι πολύ σημαντικό η δράση της οικογένειας να είναι στο ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού όσο νωρίτερα γίνεται, ούτως ώστε να βρίσκεται σε μια ηλικία στην οποία είναι ακόμα δυνατό να αλλάξει τις συνήθειές του. Η ηλικία από 5-12 χρονών κρίνεται η πιο κρίσιμη καθότι αντιστοιχεί στην περίοδο κατά την οποία το παιδί είναι ιδιαίτερα δεκτικό στις συμβουλές που του παρέχονται τόσο σε θέματα εκπαίδευσης όσο και διατροφικών γνώσεων